Franciacorta, de Italiaanse Champagne
Wie van een mousserende wijn houdt, en van champagne, moet wel dol zijn op Franciacorta. Als men aan Italiaanse mousserende wijn denkt, denkt men toch snel aan Prosecco. Franciacorta is wat jonger en dus nog vrij nieuw in de wijnwereld met een geschiedenis van nog maar 60 jaar. Wijnmaker Franco Ziliani, van het wijnbedrijf Berlucchi, werd gevraagd om een witte wijn in Italië te verbeteren. Tijdens deze ontdekkingsreis adviseerde hij om er een mousserende wijn van te maken in Champagne-stijl. Dit is het ontstaan van de Italiaanse trots op het gebied van mousserende wijnen; Franciacorta.
De Franciacorta regio
Prosecco is de meest populaire mousserende wijn uit Italië en komt uit de regio Veneto, oorspronkelijk tussen de heuvels van Conegliano en Valdobbiadene. Deze regio wordt ook wel de Prosecco DOCG-regio genoemd. Franciacorta komt uit Lombardije, een heuvelachtig gebied. Deze regio kenmerkt zich ook wel door de hogere welvaart, waar ook hoogstaande wijnen als Barolo en Barbera vandaan komen. De regio wordt daarnaast gekenmerkt door het Iseomeer in het noorden, de stad Brescia in het oosten, de Povlakte in het zuiden en rivier de Oglio in het westen.
Het heuvelachtige landschap leent zich erg goed voor de productie van mousserende wijnen. De reden hiervoor is dat de zomers relatief koel zijn door de invloed van het water en de winters zijn er mild.
Het centrale punt van de Franciacorta regio is het dorp Erbusco, waar veel wijnhuizen heerlijke Franciacorta’s maken.
De regie van de Franciacorta heeft, door de hoge kwaliteit wijnen die er gemaakt worden, de DOCG-status gekregen voor mousserende wijnen. Die status geldt alleen voor de mousserende wijnen die volgens de méthode traditionelle aan hun bubbels komen, maar niet voor de ‘stille’ wijnen, Deze hebben de status van DOC.
Wat is het verschil tussen Franciacorta en Champagne
Franciacorta wordt volgens de méthode traditionelle gemaakt waarbij een tweede gisting op de fles centraal staat. Dit is vergelijkbaar aan de wijze waarop Champagne wordt gemaakt, alleen heet deze methode in Italië ‘Methodo Classico’.
Maar wat maakt Franciacorta dan zo speciaal en anders dan Champagne? Dit zit ‘m vooral in het klimaat en de omgeving waarin deze mousserende wijn wordt gemaakt. Het terroir, de druiven en het klimaat zijn dan ook de unieke onderdelen van een heerlijke Franciacorta.
Een ander belangrijk verschil is dat de noodzaak van dosage voor een Franciacorta relatief laag is in vergelijking tot Champagne. Dosage is de hoeveelheid suiker die met bijvoorbeeld de liqueur d'expédition aan het einde van de traditionele bewerking van champagne wordt toegevoegd aan de fles.
Ook een belangrijk verschil met Champagne is het aantal maanden dat de wijn moet rijpen. Champagne heeft vaak een rijping van minimaal 15 maanden, een Franciacorta heeft een rijping van minimaal 18 maanden tot in sommige gevallen zelfs 60 maanden.
Franciacorta is nog wel minder bekend dan Champagne. Jaarlijks worden er ongeveer 17 miljoen flessen Franciacorta geproduceerd. Bij Champagne worden er jaarlijks wel 300 miljoen flessen geproduceerd. Daarnaast wordt er maar weinig geëxporteerd, slechts 13%. De italianen houden dit goed bewaarde geheim graag voor zichzelf.
Prosecco vs Franciacorta
Naast het vergelijk met Champagne wordt Franciacorta helaas ook vergeleken met Prosecco. Prosecco is qua kwaliteit het kleinere broertje van Franciacorta met een groot verschil, namelijk de wijze waarop het wordt gemaakt. Prosecco wordt gemaakt volgens ‘Methode Charmat’ waarbij de tweede gisting niet op de fles plaatsvindt maar in de tank. Hierdoor kunnen er veel grotere hoeveelheden geproduceerd worden. Daarnaast is er een duidelijk verschil qua druiven. Een prosecco wordt altijd van een specifieke druif gemaakt; de Glera. Bij Franciacorta is dat Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir en Erbamat.
Welke druiven worden er in een Franciacorta gebruikt?
Zoals hierboven beschreven wordt Franciacorta gemaakt van een aantal verschillende druiven, namelijk Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir en Erbamat. Hierbij is Chardonnay de belangrijkste druif voor deze mousserende wijn. De Pinot Blanc is vergelijkbaar aan de Pinot Meunier van de Champagne. De laatstgenoemde druif, de Erbamat, is de nieuwste druif binnen dit gezelschap. Nadat deze druif nauwelijks meer werd gebruikt, wint hij de afgelopen jaren aan populariteit. De reden hiervoor is de opwarming van de aarde. Door de opwarming van de aarde is het behoud van zuren, en het niet laten oplopen van de alcohol, een grote uitdaging. De Erbemat heeft een hoge zuurgraad en een lang groeiseizoen waardoor deze druif voor ontwikkelingen juist goed gebruikt kan worden voor een mousserende wijn.
Franciacorta bij Groteflessenwijn.nl
Als we het hebben over Franciacorta, dan hebben we het al snel over het wijnhuis Ca’ del Bosco dat bekend staat om deze mousserende wijn. Ca’ del Bosco staat voor ‘Huis in het bos’. De moeder van de huidige eigenaar heeft Milaan ooit verlaten om de drukte te ontvluchten en in de heuvels rondom Brescia een heerlijke wijngaard te starten. De wijnen van Ca’ del Bosco worden gezien als Italiaanse trots en zijn van zeer hoge kwaliteit. De Franciacorta van Ca’ del Bosco heeft een rijping van 25 tot 37 maanden, hierdoor krijgt deze wijn een elegante en rijke smaak wat zeer wordt gewaardeerd in zowel binnen- als buitenland.
Ca’ del Bosco is gevestigd in een fantastisch en modern gebouw in de heuvels. De wijngaard heeft 160 ha aan wijngaard waardoor je vanaf het gebouw een mooi uitzicht hebt over de wijngaarden van de Franciacorta.
Bekijk hier de de Franciacorta van Ca’ del Bosco.