Grootste aanbod
grote flessen wijn

Gratis verzending
vanaf 50 euro

ma-vr <16u besteld,
zelfde dag verstuurd

De bijzondere namen voor grote flessen wijn.

Blog -

De bijzondere namen voor grote flessen wijn.

Iedere wijnfles in een specifiek formaat heeft een eigen naam, maar waar komen die namen toch vandaan? Om een antwoord op die vraag te krijgen kijken we eerst naar de verschillende formaten.

Formaten grote flessen wijn

Wijn is verkrijgbaar in een heleboel verschillende soorten en maten. Een “normale” fles wijn heeft een inhoud  van 0,75 liter wordt en wordt een Bouteille genoemd. Maar naast dit formaat zijn er nog veel meer formaten flessen wijn. Dit geldt voor rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijnen.

Welke formaten zijn er allemaal?

Naast de Bouteille van 0,75 liter is het meest bekende formaat de Magnum. Een Magnum is een fles met een inhoud van 1,5 liter. Een formaat dat vaak wordt aangeboden als grote fles, en dus ook volop vertegenwoordigd is in onze webshop. Ook een 3 liter wijnfles zie je nog wel regelmatig. Deze wordt een Jeroboam of een dubbele Magnum genoemd.

Naast grote flessen wijn zijn er ook kleine flessen wijn. Deze verkopen wij uiteraard niet op groteflessenwijn.nl. De drie formaten kleiner dan de Bouteille zijn:

  • Split of Piccolo (187,5 ml)
  • Half of Demi (375 ml)
  • Halve liter of Jennie (500 ml)

De Magnum en de Jeroboam zijn de meest verkochte grote flessen wijn. Logischerwijs komt dit door de prijs, een grotere fles is nou eenmaal duurder dan dezelfde wijn in een kleinere fles. En hoe groter de flessen hoe meer maatwerk er van de producent gevraagd wordt. Lang niet alle producenten bieden hun wijn dan ook aan in grotere formaten. Dat wil niet zeggen dat het ophoudt bij de Jeroboam.

Na de Jeroboam volgen de Rehoboam van 5 liter en de Methusalem van 6 liter. Dit laatste formaat wordt veelal verkocht als champagne of rosé, in de Rehoboam zien we dan weer vaak rode wijn. Maar bij 6 liter houdt het nog niet op, ook de Salmanazar van 9 liter en de Balthazar van 12 Liter bestaan echt! Uit een Balthazar haal je gemiddeld bijna 100 glazen wijn. 

Na de Balthazar volgen nog de Nebucadnezar van 15 liter en de Salomon van 18 liter. Een Salomon wordt ook wel Melchior genoemd. Een Bourgogne wijn of Champagne van 18 liter wordt veelal Salomon genoemd. Andere wijnen in dit formaat krijgen dan weer vaker de naam Melchior. Flessen groter dan de Salomon bestaan wel, maar worden vaak alleen op bestelling gevuld door de producent.

Na de 18 liter bestaan er nog een Souverain van 26 liter liter en een Melchizedek van 30 liter. Een Melchizedek wordt ook wel Midas genoemd. 

Voor champagnes is het gebruikelijker om grotere formaten te verkopen. Uiteraard bestaan er uitzonderingen op bovenstaande formaten. Ieder wijnhuis kan uiteindelijk zelf kiezen waar ze hun wijn in doen. Zo bestaat er een Franse mythe over de Adélaide en de Sublime. De Adélaide is maar liefst 93 liter en de Sublime zou 150 liter zijn. Of deze flessen echt bestaan, of dat dit een mythe is, zal een vraag blijven. 

Waar komen die namen vandaan?

Wat opvalt is dat het bijna allemaal namen zijn vanuit de oudheid en meer specifiek vanuit de Bijbel. Veel van deze namen zijn afkomstig van Joodse koningen. Zo is Jeroboam de eerste koning van Israël en Rehoboam de koning van Judah na de tijd van Jeroboam, hij regeerde rond 920 voor Christus. Methusalem was een Bijbelse heerser die volgens de verhalen bijna 1000 jaar geworden is. Dit zou verwijzen naar het potentieel van de wijn wanneer je deze lang laat rijpen. 

Salmanazar was een syrische koning rond 860 voor Christus en Balthazar die verwijst naar Babylonische machthebber rond 539 voor Christus. Balthazar zou volgens de verhalen, tegen de wet in, uit heilige bekers drinken. Hierdoor heeft Balthazar vele problemen gehad, wat dan weer zou verwijzen naar het gevolg van het opdrinken van een grote fles als deze... 

De Nebukadnezar is vernoemd naar een babylonische koning die ook wel Nebukadnezar de Grote werd genoemd, typisch voor een fles wijn van 15 liter. De fles van 18 liter is vernoemd naar Koning Salomo, de derde koning van Israël. Over de Souverain is helaas niks bekend. Maar Melchizedek zou volgens de verhalen de priester van god zijn. Een hoge positie met veel aanzien. Past wel bij een flesje wijn van 30 liter.

Waarom er ooit voor bijbelse namen is gekozen is onbekend. Maar het gaat wel om allemaal grote koningen, dat past opzich prima bij grote flessen wijn vinden wij! 

Waarom zoveel formaten?

Waarom er zoveel verschillende formaten zijn heeft met een aantal dingen te maken. Ten eerste rijpt de wijn in een grote fles beter dan in een normale fles. Lees hier meer over in de blog: Rijpt wijn beter in een grote fles? 

Verder is het toch vooral het spektakel dat wijnproducenten grote flessen doet produceren. Zelfs een lege Methusalem is al mooi in je wijnkelder!

De fles

Een grote fles wijn is niet alleen maar zwaar, de fles moet ook erg sterk zijn. Om te zorgen dat de grote hoeveelheden in de fles kunnen blijven zonder dat deze knapt, worden deze grote flessen met de hand geblazen. Dit maakt de flessen bijzonder, maar ook erg kostbaar. Om deze reden zitten er op de grote flessen wijn regelmatig statiegeld. Niet om ze bij de plaatselijke supermarkt in te leveren. Maar de grote flessen zijn wel in te leveren tegen betaling bij verschillende wijnhuizen. Echter zie je vaak dat mensen de leeggedronken fles bewaren als trofee of aandenken aan een mooie onvergetelijke herinnering.

De grote flessen wijn op een rij