Grootste aanbod
grote flessen wijn

Gratis verzending
vanaf 50 euro

ma-vr <16u besteld,
zelfde dag verstuurd

Rijpt wijn beter in een grote fles?

Blog -

Rijpt wijn beter in een grote fles?

Wijn rijpt beter in een grote fles, je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen. Maar is dit nu echt waar of is het een hardnekkige fabel? Het is in ieder geval goed om te weten dat een groot deel van alle wijnen niet geschikt is om lang te bewaren. Wanneer een wijn geschikt is om voor 10 jaar in de kelder te laten verstoffen, en wat de invloed van een grote fles is lees je in deze blog.

Wanneer en waarom is een wijn geschikt om te laten rijpen?

Veel wijnen zijn dus helemaal niet geschikt om lang te bewaren, maar wanneer is een wijn dan wel geschikt voor een lange rijping in de fles? Dit heeft met heel veel factoren te maken, zoals de aanwezigheid van zuren, suikers, alcohol en tannine. Combinatie hiervan bepaald hoe geschikt een wijn is om lang te laten rijpen. Daarnaast is kwaliteit nog wel de belangrijkste factor.

Maar ook het karakter van de druif, het oogstjaar en de stijl van de producent zijn van invloed. De ene druif heeft de eigenschap om nieuwe aroma’s te ontwikkelen en de andere druif heeft dat veel minder. Zo is een sauvignon blanc jong het lekkerst, net als rosé. En staan traditionele Bordeaux wijnen bekend om hun vermogen om jaren te rijpen in de fles. Let wel op, koop je een eenvoudige Bordeaux van zeven euro, dan smaakt deze jong lekkerder en levert hij geen mooi smaakprofiel met aardse aroma’s. Ook niet als je heel lang wacht.

Hoe gaat het rijpingsproces in zijn werk?

Als een wijn rijpt wordt deze zachter van smaak, er ontstaat sediment en de kleur verandert. Dit alles gebeurt onder invloed van kleine hoeveelheid zuurstof. Dat door de kurk heen sijpelt of zich in de hals van de fles bevindt. De zuurstof triggert natuurlijke chemische processen die complexe smaakprofielen creëren.

Hoe langzamer de wijn rijpt hoe groter de complexiteit van smaak en geur. En dit is nu precies waar de grote flessen om de hoek komen kijken.

Wat is de invloed van een grotere fles op de rijping van de wijn?

Hoe groter de fles waarin de wijn ligt te rijpen des te minder zuurstof er is om de chemische processen te triggeren. Dit zorgt ervoor dat het rijpingsproces langzamer verloopt, en hoe langzamer een wijn rijpt hoe complexer de smaak en geur zich ontwikkelen. Dus heb je een wijn die geschikt is om in de kelder te laten rijpen tot deze mooi op dronk is, dan loont het zeker om deze in een groot formaat te komen. In een grotere fles kun je de wijn dus ook nog langer bewaren dan dezelfde wijn in een normale fles.

Wat is de beste manier om een grote fles wijn te rijpen?

Goed, nu weet je dat je zo snel mogelijk een paar geschikte grote flessen wijn moet gaan aanschaffen om ze te laten rijpen. Maar, wat is de beste plek om je wijn te bewaren? Er zijn vier factoren die belangrijk zijn om de wijn optimaal te laten rijpen. De temperatuur, het licht, luchtvochtigheid, en beweging.

Hiervan is temperatuur het belangrijkst, het meest ideale is om je wijn te bewaren tussen de 10 en 15 graden. Maar nog belangrijker is dat de temperatuur constant is en niet te veel schommelt (vooral geen plotselinge schommelingen). Daarom is een kruipruimte of kelder vaak zeer geschikt. Zorg er wel voor dat de temperatuur nooit onder de 0 graden komt.

Om druiven te laten groeien heb je zonlicht nodig, maar om wijn te laten rijpen liever niet. Met name zonlicht zorgt na langere blootstelling voor onaangename smaken in je wijn. Daarom worden bewaarwijnen bijna altijd in donkere flessen gebotteld.

Ook belangrijk is een vochtige lucht, want een droge lucht zorgt voor uitdroging van de kurk, hierdoor kan er meer zuurstof bij de wijn en versnelt het rijpingsproces. Met als gevolg dat de houdbaarheid van de wijn heel snel achteruit gaat. Dit is ook de reden dat je wijn het best liggend kunt bewaren, hierdoor blijft de kurk immers vochtig.

Tot slot moet je voorkomen dat de wijn teveel beweegt, vermijd constante trillingen. Bewaar je wijn dus niet op je wasmachine of droger. Trillingen zorgen voor een snellere, en dus minder complexere, rijping.